1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

Onur Yüksek Teknolojiyi Kim Kurdu?

Onur Yüksek Teknolojiyi Kim Kurdu?
Onur Yüksek Teknolojiyi Kim Kurdu?
0

Onur Yüksek Teknolojiyi Kim Kurdu?

Onur Yüksek Teknolojiyi Kim Kurdu: Onur Yüksek Teknoloji, askeri ve sivil haberleşme sistemlerine mühendislik, entegrasyon ve tedarik hizmeti vermek için 1980 yılında Ankara’da kurulmuştur. Şirketin kurucu babası Cengiz Dededir. Kurulduğu yıllar da ilk olarak TSK ve NATO‘nun iletişim ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar arasında; haberleşme sistemlerinin sağlanması, tedarik işlemi ve entegrasyonu yer almaktaydı. Bu çalışmalar ile deneyim kazanan şirket, sivil ve savunma sanayiinde hem ülke içi hem de uluslararası firmaların tedarikçisi haline gelmiştir. Aynı zamanda meteorolojik radar sistemleri, deniz trafiği izleme, gemi seyir radar sistemleri, kontrol sistemleri olmak üzere birçok alanda entegrasyon projeleri gerçekleştirmiştir.
Kazandığı tecrübeler ile haberleşme sistemleri konusunda, IP tabanlı ses haberleşme sistemleri için AR-GE çalışmalarına yönelmiştir. Bu çalışmalar TÜBİTAK tarafından da destelenerek meyvesini vermiş; dünyada birçok ülkeye Ses ve Veri Haberleşme Sistemleri ile ilgili ürünler ihraç edilmiştir. Git gide bilinirliği artan marka aynı zamanda Avrupa Sivil Havacılık Teçhizatı Teşkilatı‘nın da üyesidir.

Firmanın dünden bugüne gerçekleştirdiği önemli işlerden bazılarına göz atalım:

Onur Yüksek Teknoloji Tarihi:

Onur Yüksek Teknoloji Tarihi
Onur Yüksek Teknoloji Tarihi

1990:
Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin kendisine ait güvenli haberleşme ağına sahip olması için 1.200 Kilometrelik fiber optik kablo ağı döşenerek Türk Silahlı Kuvvetleri Entegre Haberleşme Sistemleri kurulmuştur.
1995:
Nato projesi ile Hava Kuvvetleri ve aynı zamanda denizdeki araçların koordinasyonu sağlayacak anten ve istasyonlar kurdu.
1998:
Türk Hava Kuvvetleri tarafından hali hazırda kullanılan iki adet Mobil Hava Trafik Kontrol Kulesi üretimi ve aynı zamanda tasarımı
2001:
Avrupa’nın iki önemli boğazı Çanakkale ve İstanbul’da, Gemi Trafik Kontrol ve Yönetim Sistemlerinin kurulum ve bununla birlikte entegrasyon işlemleri.
2005:
İtalyan ortağı GEM ELETTRONICA ile Türk Deniz Kuvetleri‘nin 22 adet gemisine ARPA VE LPI özellikleri olan radar sistemlerinin kurulumu ve entegrasyon işlemlerinin tamamlanması
2008:
13 farklı noktada Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘ne ait Radar İstasyonlarının inşaat, kurulum ve entegrasyon işlemleri.
2012:
Türk Hava Kuvvetleri‘ne kazandırılan Sesli Haberleşme Sistemleri (VCS)‘nin kurulumu.
2015:

  • Dünyanın İHA‘ya özel geliştirilen ilk yer kontrol istasyonları sistemi
  • Yerli güneş takip sisteminin kurulması. Aynı zamanda bu kurulan şebeke ülkedeki en büyük güneş takip sistemidir.

2016:
DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) için vcs ve vrs kurulması.
2019:

  • Türk Sahil Güvenliği için Taktik Ağ Sistemi kurulumu
  • Fas Havalimanları İşletmesi için 5 adet VRS ve VCS sistemlerinin teslimatı anlaşması. Bu proje, özellikle şirketin yurt dışındaki ilk projesi olma özelliğini taşımaktadır.

2020:
ABD Fedaral Havacılık Ajansı, AR-GE merkezlerinde kullanmak için VCS siparişini Onur‘dan gerçekleştirdi. ABD Federal Havacılık Ajansı, aynı zamanda dünya havacılık sahasının yarısından fazlasını kontrol etmektedir.
2022:
Yine DHMİ tarafından tercih edilen kuruluş olarak Türkiye‘de bulunan 5 havalimanına ILS/DME sistemi kurulması projesi.

Onur Yüksek Teknoloji Kimin?

Onur Yüksek Teknoloji Kimin?
Onur Yüksek Teknoloji Kimin?

Şirketin %5 üzerinde payları bulunan 4 ortağı bulunmaktadır. Aynı zamanda halka açıklık oranı %31,40‘dır. Hissedarları aşağıda göründüğü gibidir.

ORTAĞIN ADI-SOYADI/TİCARET ÜNVANI SERMAYEDEKİ PAYI (TL) SERMAYEDEKİ PAYI (%)
NOYAN BURÇİN DEDE 13.401.000 21,33
TOLGA DEDE 13.400.010 21,33
CENGİZ DEDE 9.300.000 14,80
ZEYNEP DEDE 6.250.300 9,95

Onur Yüksek Teknoloji Gelir Tablosu ve Bilançoları

Onur Yüksek Teknoloji bilançoları ve dönemsel kar-zararları ile ilgili bilgilere ilerleyen zamanlarda yer vereceğiz. Sadece önceden halka arza açık olan firmaların 2023 ve sonraki bilançolarına yer vermekteyiz. Bunun yanında geçmiş yıllardaki hasılat ve brüt karları aşağıdaki gibidir:

Finansal Tablo 2023 2022 2021
Hasılat 589,3 Milyon TL 295,4 Milyon TL 158,8 Milyon TL
Brüt Kâr 249 Milyon TL 121,9 Milyon TL 90,8 Milyon TL

Onur Yüksek Teknoloji Halka Arz Oluyor?

Kurumun halk arz için yaptığı başvuru kabul edilmiştir. Aynı zamanda şirketin halka arzda dağıtılacak lot sayısı 19.000.730.000‘dir. Bunun yanında halka arz fiyatı 49,50 TLarz büyüklüğü 976 Milyon TL‘dir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Horoz Lojistiği Kim Kurdu?

Horoz Lojistiği Kim Kurdu?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir