1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

Makası Kim Buldu?

Makası Kim Buldu?
Makası Kim İcat Etti?
0

Makas Nedir?

Makas, birbirine vidalanan ve iki keskin bıçağı olan kesme aletidir. Kumaş kağıt vb. gibi şeyleri kesmek için kullanılırlar.

Makası Kim İcat Etti ?

Makası Kim Buldu: Makas, yüzeyleri sert olan ve genellikle çelikten üretilen, aynı zamanda kesici özelliklere sahip bir gereçtir. Birçok alanda kullanılmaktadır ve örnekleri saymakla bitmez; kumaş, saç, yiyecek, plastik, kağıt ve levha benzeri gereçleri kesmek gibi..

Tarihine bakınca her ne kadar mucidinin Leonardo da Vinci olduğu ve bu aleti tuval kesmek için kullandığı söylense de; aslında makasın çeşitli versiyonlarının kullanım zamanı 1.500’lü yıllardaki Mısırlılar’a kadar uzanmaktadır. Bu aygıtın neye benzediğine dair bilgi verecek olursakta; bir şerit tarafından kontrol edilen iki bıçak şeklinde biçimlendirilen; bunun yanında tipik olarak bronz olan tek bir metal parçası olduğunu söyleyebiliriz. Bu şeritin de yapılması istenilen işleme göre bıçakları ayrı tutup sıkıştırdığı da zaten makasların kavramsal gerçekliğidir. Bu aygıt ticaret ve çeşitli yollarla Mısır dışına da çıkarılarak yaygınlaşmaya başlamıştır.

Romalılar, tarihler MS 100’lü yılları gösterirken bugün sahip olduğumuz döner mekanızmalı, çapraz bıçaklı makasları icat ettiler. Kimi zaman bu makasları demirden, kimi zaman bronzdan ürettiler. Hem bu makaslar, hem de Mısır versiyonları üreticileri tarafından kullanım amaçlı düzenli olarak keskinleştirilmişlerdir.

Makası Bulan Kim ?

Makası Bulan Kim?
Makası Kim Buldu, Makası Bulan Kim?

Makasın günümüz gereçlerine en çok benzeyen türlerinin mucidini belirlemek çok güç olsa da; İngiltere’den Robert Hinchliffe, çoğu otorite tarafından modern makasın babası olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda Hinchliffe, Da Vinci’nin ölümünden tam olarak 200 yıl sonra, yani yıllar 1761’i gösterdiğinde çeliği ilk bulan ve seri üretime geçiren kişi olarak tarihe geçecekti.

thumbnail
Önerilen Yazı
Samsung’u Kim Kurdu?

Samsung’u Kim Kurdu?

İçinde bulunduğumuz zaman diliminde makaslar paslanmayan çelikten üretilmektedir. Tıbbi uygulamalardan diğer pek çok özel sahaya kadar kullanım alanları bulunmaktadır. Son olarak; bunca tarihi ve makasın geçmişi ile ilgili bilgiden sonra modern makasın günümüzde çok farklı evreler geçirdiğini unutmayalım. Hâlâ evimizde ve birçok iş alanında vazgeçilmez materyallerin başında gelmektedir. Aynı zamanda hız kesmeden teknolojiye ayak uydurarak durmak bilmeksizin gelişim gösterdiğini hatırlatmakta da fayda var..

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir
Şapkayı Kim Buldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir