Güneş Enerjisi Paneli Nedir?
PV paneli veya modülü olarak da bilinen güneş paneli, güneş ışığını toplayan ve onu elektrik akımına dönüştüren bir cihazdır.
Güneş Enerjisini Kim İcat Etti: Güneşin gücünden ve ışığından yararlanma kavramı, insanlar dünyada var olduğundan beri vardır. Her ne kadar “güneş enerjisini kim icat etti” başlığı atılmış olsa da, Güneş enerjisi keşfedilebilir değil; aksine doğal bir kaynaktır. Sadece bu enerjiden faydanılarak nasıl güç ve enerji elde edinileceğine dair kavramlardan ve buluşlardan bahsedeceğimizi söyleyebiliriz..
Güneş Panellerini Kim İcat Etti ?
Bu panellerinin geliştirilmesinde önemli ilerleme kaydeden birçok değerli mucit ve bilim adamı vardı. Bunlar içinde özellikle en dikkate değer buluş; 1839 yılında Edmund Becquerel adında 19 yaşındaki bir Fransız’dan gelmiştir. Birkaç metal elektrotla deneyler yaparken, güneş pilinin altında yatan bilimsel süreç olan fotovoltaik etki denen yöntemi keşfetti. Süreci izleyen on yıllar boyunca birçok bilim adamının da kılavuzu oldu. Hatta bu sayede 1923’te Albert Einstein, fotoelektrik etkiyi açıklayan teorisiyle Nobel Ödülü kazandı.
1950’li yılların başında, PV hücreleri olarakta bilinen fotovoltaik hücreler ilk kez kullanılmıştır. Bu hücreler, özellikle son derece ince silikon levhalardan üretilmiştir.
Güneş enerjisiyle çalışan ilk uydunun fırlatıldığı 1958 yılından bu yana, güneş enerjisiyle çalışan sistemler ciddi bir yol katetmiştir. Özellikle nanoteknolojilerin son zamanlarda ortaya çıkmasıyla birlikte, PV hücresinin verimliliği eskisine oranla oldukça artmıştır. Günümüzde ortalama bir evi tamamen güneş enerjisine dayalı güçle çalıştırmak çok daha az çatı alanı ve masrafla mümkün olmaktadır. Bunun yanında güneş enerjisinin tarihten günümüze uzanan önemli ve ilginç tarihine de birlikte göz atalım istedik.
Tarihsel Süreç:
- MÖ 3. Yüzyıl: Romalılar ve Yunanlılar, güneş ışığını aynalar aracılığıyla meşalelere odaklayarak dini törenleri aydınlatma girşiminde bulunmuşlardır.
- MÖ 212: Yunanlılar ve Romalılara benzer şekilde; Çinliler’de dini amaçlarla güneş enerjisinden faydalanarak meşaleleri yakmak için aynaları kullandılar.
- Roma Güneş Enerjisi, Roma’da tarihi bir binanın içerisine süzülen huzme.
- MS 1 ile 6. Yüzyıllar da Güneşin sıcaklığını ve ışığını içeri almak için; “güneş odaları” kullanmanın popülaritesi özellikle Roma İmparatorluğu döneminde arttı.
- MS 13. Yüzyıl’da Kuzey Amerika’daki Anasaziler, ısınmak için kış günlerinde güneş ışığını yoğun bir şekilde alan; bunun yanında güneye bakan uçurum evlerinde yaşamışlardır.
- 1767: İsviçreli bir bilim adamı olan Horace Bénédict de Saussure, 110 °C’ye ulaşabilen dünyanın ilk güneş fırınını ve giden termal radyasyonu hapsetmek için üç kat cam tasarımlı, aynı zamanda yalıtımlı kutuyu icat etmiştir.
19. Yüzyılda Güneş Enerjisi Tarihi:
- 1839: Edmund Becquerel ismindeki 19 yaşındaki genç Fransız, birkaç metal elektrotla deneyler yaparken; fotovoltaik etki denen yöntemi buldu. Bu buluş, güneşten elektrik elde etme yönteminin icadıydı aslında.
- 1860’ların Fransız matematikçisi Augustin Mouchot, sonunda tükeneceğine inandığı kömüre alternatif bir enerji arayan belki de ilk kişiydi. Mouchot, özellikle güneş enerjisini bir su rezervuarında yoğunlaştırmak için parabolik bir çanak kullanarak; güneş enerjisi ile çalışan buhar motorlarını icat etmiştir.
- 1873 İngiliz elektrik mühendisi Willoughby Smith, Selenyum’un fotoiletkenliğini açıklayan bir makale yayınlamıştır. Aslında bu icat, fotoelektrik hücrelerin icadına yol açan keşifdir.
- 1876: King’s College profesörü William Grylls Adams ve öğrencisi Richard Evans Day; kısacası selenyumdan ışığa maruz bırkıldığında elektrik üretilebileceğini keşfetti. Günümüzde selenyum, genellikle güneş enerjisiyle çalışan pillerin üretiminde kullanılmaktadır.
- 1883: Amerikalı mucit Charles Fritts, selenyum levhalarından ilk güneş pillerini icat etmiştir.
- 1891: Clarence Kemp, pasif güneş enerjili su ısıtıcısını icat etti ve patentini aldı (ABD’de)
20. Yüzyılda Güneş Enerjisi Tarihi:
- 1914: Amerikalı fizikçi Robert Andrews Millikan, 1905’te Albert Einstein tarafından açıklanan fotoelektrik etkinin deneysel kanıtını sunmuştur.
- 1921: Albert Einstein, 1900’lü yılların başından itibaren yaptığı araştırması ve bununla birlikte fotoelektrik etkiyi açıklayan teknik makalesiyle Nobel Ödülü‘nü kazandı.
- 1953: Amerikalı profesör Dan Trivich, farklı malzemeler kullanarak; güneş pilinin verimliliği hakkında teorik hesaplamalar yapan ilk kişi oldu.
- 1957: Hoffman Electronics %8 verimlilikle fotovoltaik hücreler geliştirmiştir; aynı zamanda bu hücrelerden bir yıl sonra 1958’de %9 verimlilik, 1960’ta %14 verimlilik elde etmiştir.
- 1958: Vanguard 1, radyolara enerji sağlamak için uzaya fırlatıldı. Uydu, aynı zamanda dünyadan fırlatılıpta güneş enerjisiyle çalışan ilk uydu özelliğini taşıyordu. Aynı zamanda uzayda kullanılan uygulamalar için bir güç kaynağı konumundaydı.
- 1981: Paul MacCready, ilk güneş enerjisiyle çalışan uçağı geliştirdi ve bunun yanında; sadece güneş enerjisi ve rüzgar kullanarak Manş Denizi’ni geçti.
- 1982: Avustralyalı Hans Tholstrup, “The Quiet Achiever” adını verdiği güneş enerjisiyle çalışan bir otomobille ilk kıtalararası yolculuğunu yaptı. Daha sonra World Solar Challenge ismindeki dünyanın en prestijli güneş arabası yarışının yaratıcısı oldu.
- 1983: Güneş fotovoltaiklerinin küresel üretimi 21 MW’ı aşmıştır.
- 1993: Pacific Gas and Electrical, zayıf kaynaklı enerji santrallerini güçlendirmek için ilk şebeke destekli, aynı zamanda dağıtılmış enerji santralini kurdu.
- 2001: Avustralya Hükümeti, 2020 yılına kadar %20 yenilenebilir enerji hedefiyle; Yenilenebilir Enerji Hedefini (MRET) uygulamaya koydu.
- 2008’den 2009’a kadar Avustralya‘nın birçok eyaleti; Avustralyalıları konut güneş enerjisi sistemleri kurmaya teşvik etmek için tarife garantisi programlarını başlattı.